Потребители на линия

В момента има 18 посетителя в сайта

Категории Новини

Обяви

КУПИ ЕВТИНИ ПОДАРЪЦИ

  • ЕВТИНИ ПОДАРЪЦИ
  • ЕВТИНИ ПОДАРЪЦИ
  • ЕВТИНИ ПОДАРЪЦИ
  • ЕВТИНИ ПОДАРЪЦИ

В живота си човек си задава много въпроси. Ето част от отговорите на въпроси които си задаваме поне веднъж в живота.

1. Защо лепилото не залепва по вътрешната страна на шишенцето?

В повечето случаи, лепилото трябва да си взаимодейства с въздуха, за да се втвърди.Затова ако случайно не затворите добре тубичката, обикновено лепилото изсъхва и не може да се ползва.

2. Как се нарича мъжката балерина?

Мъжът, танцуващ балет, не се нарича балерин, а балетист.

3. Защо в края на книгите има празни страници?

Причината е, че книгите обикновено се печатат от големи листове хартия, които се делят на 8,16 или 32 листа. Празните страници са останалите до това число.

4. Защо булчинските рокли са бели?

Булчинската рокля е можела да бъде всякакъв цвят, просто най-хубавата рокля, която жената е притежавала. Бялата рокля се е наложила след като кралица Виктория я популяризира през 19-ти век със своята сватба.

5. Защо американците наричат спорта си футбол, след като не ритат топката?

Американският футбол е произлязъл от ръгбито, което пък е дошло от футбола, който познаваме ние. От там и връзката с името, макар правилата да са се изменили до толкова, че играчите вече не ритат топката, а я хвърлят.

6. Защо на слънцето кожата потъмнява, а косата изсветлява?

И в двата случая слънцето унищожава меланина, пигмент в кожните клетки. Но ключовата разлика е, че косата е съставена от мъртви клетки, а кожата ви е жива. Меланинът остава унищожен в косата ви и тя изсветлява, докато кожата произвежда нов меланин, който замества изгубения пигмент.

7. Защо небето е синьо?

Може би гледайки към небето често се чудите откъде идва този красив син цвят. В природата няма нищо случайно и синьото небе не прави изключение. Зад него се крие истински научен феномен, познат като законът на Релей. Това е когато много малки частици разпръсват светлината в различни посоки. Частиците са с по-малка дължина от тази на светлината, а понякога дори и с големината на атом.

Когато светлината преминава през атмосферата на Земята, една част от нея не среща почти никакво съпротивление. Останалата обаче не успява да премине и се поглъща от газовите молекули в атмосферата. Макар те да поглъщат всички цветове, небето става синьо, защото молекулите поглъщат по лесно този цвят и той става доминиращ.

8. Откъде идва песничката „Happy Birthday to You”?

Мелодията идва от песента „Good Morning to All”, която е написана и композирана от Пати Хил и Милдред Джей Хил през 1893г. Мелодията и текстът на „Happy Birthday to You” са регистрирани като запазена марка през 1935г от The Summer Company. Престън Уер Орем и Р.Р. Форман са записани като автори.

Нюйоркската компания Good Morning To You Productions Corp подаде съдебен иск за признаване за недействителни авторските права на популярната песен Happy Birthday to You.

Според тях компанията Warner/Chappel Music Inc незаконно и без всякакви основания настоява, че тя притежава правата върху песента създадена преди повече от 120 години.

Ищците твърдят, че компанията Warner/Chappel Music Inc дълги години задължавала други фирми да плащат лицензионни такси за използването на песента. През март тази година Good Morning To You Productions Corp. са били задължени да платят 1 500 долара за използването на песента във филм, под заплахата от глоба в размер на 150 хиляди долара.

В иска се посочва, че песента е написана през 1893 година от две сестри в щата Кентъки. Скоро след това тя става популярна в цял свят.

 

9. Защо казваме „панталони“ в множествено число, след като са само едни?

Едно време, панталоните са шити от две части, по една за всеки крак. Множественото число на думата се е запазило дори след като панталоните вече се шият от едно парче плат.

10. Къде отиват мазнините, когато отслабнете?

Мастните ви клетки се свиват, докато излишната енергия, складирана в тях, се използва за генериране на топлина и остатъчни продукти като вода и въглероден диоксид. Буквално уринирате, изпотявате и издишвате мазнините си.