Потребители на линия

В момента има 55 посетителя в сайта

Категории Новини

Обяви

КУПИ ЕВТИНИ ПОДАРЪЦИ

  • ЕВТИНИ ПОДАРЪЦИ
  • ЕВТИНИ ПОДАРЪЦИ
  • ЕВТИНИ ПОДАРЪЦИ
  • ЕВТИНИ ПОДАРЪЦИ
Събитието се състоя от 11.00 часа пред паметника на капитан Бураго в Градската (цар Симеоновата) градина в Пловдив. Слово произнесе Димитър Минев - директор на Народна библиотека "Иван Вазов". 

В церемонията, организирана от Община Пловдив, се включиха представителен взвод, военен духов оркестър и венценосци на Мемориалния комплекс "Капитан Бураго" на 9-ти километър на Пазарджишко шосе. 

Десетки пловдивчани и официални лица почетоха мероприятието и положиха венци и цветя пред паметника на капитан Бураго. На тържественото поклонение присъстваха кметът Иван Тотев, председателят на ОбС Пловдив арх. Илко Николов, районните кметове, депутати, общински съветници. 
Кап. Александър Бураго е възпитаник на Николаевското военно училище в Санкт Петербург. По време на Руско-турската освободителна война, едва 26-годишен, той командва ескадрон от 63 драгуни, който е част от армията на генерал-лейтенант Николай Криденер. След битката за Пловдив кап. Бураго е награден е с орден "Свети Георги" IV степен и е повишен във военно звание полковник.

През 1969 година в градската градина до Природонаучния музей е направен бюст паметник на руския капитан.